Tsekkaa myös foorumi osoitteessa http://spinaround.niceboard.net/

torstai 6. joulukuuta 2007

Ennen kuin aloitat

Kenelle tankotanssi sopii?
Tankotanssi sopii kaikille ikään, sukupuoleen, painoon tai lähtökuntoon katsomatta. Tangolla tehtäviä liikkeitä on lähes rajaton määrä, ja alun liikkeet voidaan soveltaa ja katsoa lähtötilanteeseen sopivaksi. Kaikkien kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Kenelle tankotanssi ei sovi?
Esimerkiksi jotkin nivelsairaudet, kiputilat tai tasapainohäiriöt voivat estää tankotanssiharrastuksen. Jos sinulla on sairauksia, joiden uskot haittaavan, suosittelen lääkärissä käyntiä. Lisäksi tankotanssi vaatii jonkin verran pitkäjänteisyyttä, sekä hivenen kivunsietokykyä - tangon ja ihon välinen kitka kun voi aiheuttaa hankaumia ja mustelmia.

Tankotanssi ei sovi raskaana oleville naisille. Raskaus tekee nivelten liitokset joustavammiksi ja lisää näin tapaturmariskiä. Lisäksi tangolta putoaminen voi vaurioittaa sikiötä. Jos olet raskaana tai yrität raskautta neuvottelethan lääkärisi kanssa ennen minkä tahansa uuden liikuntaharrastuksen aloittamista. Viisainta lienee lykätä uuden lajin aloitusta, kunnes olet jo palautunut synnytyksestä.

Lisäksi tankotanssi ei sovi päihtyneelle tai huumaavien lääkkeiden/aineiden vaikutuksen alaisena olevalle. Tankotanssi vaatii hyvää reaktiokykyä, ja reaktiokyvyn laskiessa onnettomuusriski lisääntyy.

Mitä tulee ottaa huomioon ennen tankotanssin aloittamista?
Ennen aloittamista on syytä poistaa rannekorut, sormukset sekä roikkuvat korvakorut. Tämä vähentää tapaturmariskiä, estää tangon naarmuuntumista sekä ehkäisee rakkojen ja kovettumien muodostumista. Pitkät hiukset on hyvä, muttei pakko, laittaa kiinni.

Kosteusvoiteiden riskit
Ennen tangolle kiipeämistä on ehdottoman tärkeää, ettei iholla ole kosteusvoiteita tai rasvoja. Ihon luontaisesta rasvoittumisesta harvoin on haittaa, joskin sekin liukastaa tankoa, mutta etenkin vartalo- ja käsivoiteet on syytä jättää pois. Jos muuten käytät niitä suosittelen kunnon suihkua ja ihon saippuointia ennen tangolle kiipeämistä. Hikoillessa kosteusvoiteet muuttuvat liukkaiksi ihon pinnalla, ja sileä metalli ei anna sitä anteeksi! Joten sekuntia aiemmin hyvä pito voi salakavalasti muuttua öljytyn tolpan kiipeämiseksi. Sanomattakin lienee selvää, että päälleen tippuminen parista metristä ei ole toivottavaa. Siis ei kosteusvoiteita!

Tangon puhtaus
Tankoakrobatiassa tangolla pysyminen pohjautuu täysin ihon ja tangon väliseen kitkaan. Siksi onkin tärkeää puhdistaa myös tanko hyvin, esim. koskenkorvalla tai alkoholipohjaisella desinfiointiaineella. Puhdasta spriitä voi laimentaa vedellä puolet ja puolet puhdistuksen helpottamiseksi. Myös mikrokuituliinat soveltuvat hyvin tangon puhdistukseen. Eri ihmiset ovat suositelleet kaikkea Tolusta ja Windexistä kosteusvoiteettomiin vauvan puhdistuspyyhkeisiin. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivimman vaihtoehdon.

Vaatetus
Kosteusvoiteiden lisäksi myös vaatetus heikentää tangon pitoa. Paras asu tangolle on urheilutoppi ja shortsit, bikinit tai alusvaatteet uskaliaammille. Kuitenkin on ensiarvoisen tärkeää, että tanssijalla itsellään on mukava olo vaatteissaan. Normaali urheiluasukin, kuten T-paita ja verkkarit, käy varsinkin alussa oikein hyvin. Pohkeet paljaiksi jättävät verkkarit sopivat loistavasti, ja usein on helpompi aloittaa pidemmissä housuissa ja vyötärön peittävässä paidassa. Tanko kun saattaa nopeissa pyörähdyksissä polttaa ihoa. Joten aivan aloittelijalle reidet, polvitaipeet ja kyljet peittävä asu voi olla miellyttävämpi. Hikinauhat estävät ranteiden hankautumista. Joten vaikka pidemmälle edetessä ihon ja tangon välinen kitka auttaa voi se alussa olla kivuliasta.

Jalkineiksi käyvät tossut, sisäliikuntakengät tai paljaat jalat. Tanssiin sopivat korkokengät ovat erityisen näyttävät lavalla, mutta harjoitellessa on helpompi olla paljain jaloin nilkkavammojen ehkäisemiseksi. Lisäksi korkokengät eivät voi olla esimerkiksi strassikoristellut, sillä koristeet naarmuttavat tankoa ja aiheuttavat jalkoihin mustelmia. Lisäpitoa tangolle saa nahka-, kiiltonahka- tai keinonahkasaappaista.

Miten tankotanssiin tulee valmistautua?
Kuten missä tahansa fyysisessä liikuntamuodossa on tärkeää lämmitellä etukäteen. Koko vartalon lihaksiston tulee olla lämmin ja sykkeen hieman koholla ennen tangolle kipuamista. Varsinkin ylävartalon ja käsien lihakset on hyvä lämmitellä ja venytellä kevyesti etukäteen, koko vartaloa tietenkään unohtamatta.

Entä mitä tulee tehdä tankotreenien jälkeen?
Rankemmista treeniliikkeistä tulee hiljalleen siirtyä jäähdyttelyn puolelle antaen sykkeen laskea. Koko keho tulee venytellä läpi. Harjoittelun jälkeen venyttely palauttaa lihasten pituuden, pidemmät venytykset myös lisäävät kehon joustavuutta. Lisäksi pidemmän harjoituksen jälkeen suosittelen ehdottomasti kunnollisen energiapitoisen aterian syöntiä tai palautusjuomaa kehon voimien palauttamiseksi.