Tsekkaa myös foorumi osoitteessa http://spinaround.niceboard.net/

perjantai 7. joulukuuta 2007

Tangon valintaopas

Niin, kuinka valita tanko? Tankoja on markkinoilla useita erilaisia, ja kaikissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Tässä pieni esittely tankotyypeistä.

Leikkitanko (play pole)
Internet on näitä väärällään. Ne kootaan paloista, ja niissä toimii kiinnityksenä vain tangon kapeat ylä- ja alaosat. Ne toimivat periaatteeltaan samoin, kuin täysin irroitettavat tangot, ja ne pysyvät pystyssä jännitteellä, usein jousen tai kevyen ruuvirakenteen avulla. Mitään tangon vakautta tukevia rakenteita ei tangosta löydy, ja pahimmassa tapauksessa tangon osia ei edes ruuvata yhteen, vaan ne menevät vain kapealla reunuksella sisäkkäin. Näissä tangoissa ei sinällään ole mitään vikaa - niitä vain ei ole suunniteltu kestämään koko kehon painoa, eikä edes peruspyörähdyksiä! Nämä tangot on suunniteltu eroottisiin leikkeihin ja juhliin leluiksi, ja niissä usein tulee mukana esim. leikkirahaa ja reisinauha. Nämä tangot ovat hyviä, jos haluaa kiertää tankoa kävellen makuuhuoneessaan. Tanssiin tai akrobatiaan näistä tangoista ei ole. Jos olet youtubessa nähnyt videon, jossa tanko kaatuu kesken liikkeen, se on todennäköisesti yksi näistä tangoista.
Esimerkkejä: Peek-a-boo pole dancing kit

Koristetanko (special effects pole)
Koristetankoja on monenlaisia. Useimmat ovat pleksilasia, ja niiden sisällä on esimerkiksi vettä, muovisia kaloja, kuplia, kimalletta tai valoefektejä. Ja useimmilla näistä ei voi tanssia! Kuten leikkitangot, niiden ympärillä on hyvä pyöriä, ja se pyöriminen näyttääkin siistiltä valoefekeineen. Platinum Stagesilla on tarjolla myös valoefektitanko, jonka he sanovat olevan markkinoiden ainoa tanssimista kestävä koristetanko. Itselläni ei ole tietoa tai kokemusta tangon kestävyydestä.
Esimerkkejä: The Platinum Glow Pole

Kiinteä tanko (fixed pole)
Kiinteä tanko ruuvataan katon ja lattian tukirakenteisiin kiinni. Hyvä puoli näissä tangoissa on, että ne usein todella kestävät ja kestävät, kunhan ajoittain tarkistaa pulttien/ruuvien kiinnityksen. Huonoa on, että yhtenäisestä palasta leikattuna ne pitävät pituutensa, ja esim. muuttaessa joutuu ostamaan uuden tangon, ellei huonekorkeus uudessa asunnossa ole sama tai matalampi kuin vanhassa. Toisinaan kiinteä tanko on ruuvattu vain ylhäältä tai alhaalta kiinni, mutta kiinnitys on silti pysyvä. Tämä tanko ei liikahdakaan. Näitä tankoja on sekä staattisina että pyörivinä, sekä osaan muilla tavoin kiinnitettävistä tangoista saa myös osia, joilla ne voi kiinnittää talon rakenteisiin pysyvästi.
Esimerkkejä: Platinum Stages Stationary Permanent Stainless Steel/Brass Poles

Osittain irroitettava tanko (semi-removable pole)
Osittain irroitettavissa tangoissa on pysyvästi kattorakenteisiin tuleva kiinnityskappale, mutta itse tangon voi ottaa pois tieltä esimerkiksi vieraiden saapuessa. Osa näistä tangoista kiinnitetään ruuvilla tai erikoiskiinnityksellä, osa kiinnitetään koukulla. Usein kiinnityskappaleen päälle voi laittaa vaikkapa amppelin kukille tai palohälyttimen vieraiden kyläillessä. Nämä tangot ovat yleensä riittävän tukevia useimpiin keskitason tankoliikkeisiin ja ylösalaisin kääntymiseen. Kiinnitystavasta riippuen osa voi olla jopa kiinteän tangon veroisia. Kuitenkin osassa tangoista alaosa saattaa luiskahtaa pois paikoiltaan erittäin voimakkaissa pyörähdyksissä. Tämä voi aiheuttaa tanssijan putoamisen, ja kovassa vauhdissa se voi aiheuttaa vakaviakin vammoja.
Esimerkkejä: Lil Mynx poles

Täysin irroitettavat tangot (fully removable pole, tension pole)
Täysin irroitettavat tangot kootaan osista ruuvaamalla tanko yhteen, joten niitä on helppo kuljettaa mukana vaikkapa keikkapaikalle tai ystävän luokse. Ihan selkäreppuun ne eivät mene, eivätkä ne kulje bussissakaan, sillä tukevarakenteinen tanko painaa ainakin parikymmentä kiloa. Mutta niiden kiinnitys ei vaadi ruuveja tai pultteja, ja niiden korkeus on säädettävissä käytettyjen osien mukaan.

Täysin irroitettavissa tangoissa on usein paksu kierretanko joko katon tai lattian rajassa, joka sitten kiristetään tarpeeksi tiukalle pitääkseen tangon pystyssä. On ehdottoman tärkeää, että tanko on pystytetty kattopalkin kohdalle! Näin tanko ei pääse kaatumaan, eikä katto vaurioidu käytössä. Nämä tangot siis toimivat jännitteellä, vaikka niitä joskus kutsutaan virheellisesti kitkalla toimiviksi. Niiden ylä- ja alakupoleissa on usein kuitenkin myös kitkapinta, joka estää tangon liukumista. Ylä- ja alakupoleiden tulee olla riittävän leveät. Näin jos tanko onkin liian löysällä, se saattaa heilahtaa, mutta ei kaadu. Heti kiinteästi asennetun tangon jälkeen laadukas irroitettava tanko on turvallisin vaihtoehto.
Esimerkkejä: Platinum Stages Super Pole, X-Pole

Lavatangot (podium pole, self-standing pole)
Nämä tangot vievät kuljetettavan tangon askelta pidemmälle. Ne tulevat omalla jalustallaan eikä niitä tarvitse kiinnittää kattoon. Ne ovat hyvä ratkaisu esimerkiksi paljon keikkoja tekevälle tanssijalle, kun keikkapaikan tangosta ei aina ole takuuta, tai paikalla ei ole tankoa. Lisäksi ne ovat hyödyllisiä esimerkiksi kattokorkeudeltaan suurissa halleissa. Kun terästanko on liian pitkä, se muuttuu epävakaaksi ja alkaa huojua, on kiinnitys kuinka hyvä tahansa. Tällöin tanko, joka ei yläkiinnitystä vaadi, voi olla järkevä ratkaisu.

Lavatankoja on koottavia ja paikallaan pysyviä. Osa varsinkin itse rakennetuista lavatangoista on liian raskaita kuljetettavaksi, ja jos tanko on yhdessä osassa, se vaatii tilavan kuljetusauton. Osassa tanko on yhdessä osassa, osassa kasaan ruuvattava. Mukana kuljetettavista lavatangoista osa pysyy paikoillaan painoilla, jotka laitetaan lavan sisälle. X-Polen X-Stage taas ei tarvitse painoja, mutta siinä on omanlaisensa ulokejalat, jotka lisäävät lavan vakautta. Valmistajan mukaan ulokkeet lisäämällä tanko pysyy tukevasti pystyssä mitä liikkeitä tahansa tehtäessä.

Joka tapauksessa lavatangot voivat tuntua huterammalta ja ne usein myötäävät tanssiessa molemmista suunnista kiinni olevia tankoja enemmän.
Esimerkkejä: The Platinum Stage, X-Stage

Staattinen tanko (static pole, stationary pole)
Staattinen tanko voi olla joko kiinteä, osittain irrotettava, täysin irroitettava tai lavatanko. Staattinen tanko siis pysyy paikoillaan, ja liikkeitä tehtäessä tulee höllätä otetta liukuakseen ja pyöriäkseen tangolla. Näillä tanssiessa tarvitsee usein suuremman lähtövauhdin liikkeisiin kuin pyörivillä tangoilla.
Esimerkkejä: Platinum Stages Stationary Permanent Stainless Steel/Brass Poles

Pyörivä tanko (rotating pole, spinny pole)
Pyörivä tanko pyörii omilla laakereillaan, ja sillä tanssiminen vaatii hieman erilaista tekniikkaa kuin staattinen tanko. Tällä tangolla tanssiessa otetta höllätään vain, kun haluaa valua alas tankoa. Pienikin työntö riittää todella näyttäviin pyörähdyksiin - tarvitsee vain pitää tangosta kiinni ja toivoa parasta! Mitä lähempänä tankoa ja mitä supummassa keho on, sitä nopeammin pyörii. Mitä kauempana tangosta on ja mitä leveämmälle levittää raajansa, sitä hitaammin tanko pyörii. Tämä vaatii alussa harjoittelua, sillä liian nopeassa vauhdissa usein vaistonvaraisesti tarraa tankoon kiinni, ja tankoa lähemmäs siirtyessään tangon vauhti vain kiihtyy!

Kaikki pyörivät tangot eivät pidä liikettä samalla tavalla, ja laakeroinnin laadulla onkin suuri merkitys tangon pyörinnän tasaisuuteen. Joissain pyörivissä tangoissa ei ole varsinaista laakerointia ollenkaan, vaan varsinaisen putken sisällä on vain kapeampi putki, jonka ympärillä ulompi tanko kääntyy.
Esimerkkejä: Platinum Stages Spinning Poles

Kaksoistoimintotangot (dual mode poles)
Kaksoistoimintotangot toimivat sekä staattisina että pyörivinä. Niissä on usein ruuvit tai sokka, joka lukitsee tangon paikoilleen, ja joita hölläämällä tai poistamalla tangon saa pyörimään laakereillaan.
Esimerkkejä: X-Pole

Loppusanat
Lopulta lienee kiinni käyttäjästä ja hänen tavoitteistaan, minkälainen tanko kannattaa hankkia. Täysin irroitettavat ja kiinteät tangot ovat tukevimpia, ja sopivimpia tankoakrobatiaan. Jos siis haluaa oppia temppuja kannattaa harkita niitä. Jos taas haluaa tangon enemmän huvin vuoksi voi halvempikin tanko olla hyvä ratkaisu. Kuitenkin jos haluaa oppia edistyneempiäkin liikkeitä, vaikka ne alussa näyttävätkin mahdottomilta, on kiinteä tai täysin irroitettava tanko paras ratkaisu. Tangon tasosta on todella vaikea tietää vain valmistajan tai myyjän kuvauksen perusteella, ja aina kannattaisikin etsiä joku, joka on käyttänyt samaa tankoa aiemmin. Kaksi kaupan tärkeää sääntöä pätee tässäkin - hyvää ei saa halvalla, ja kallis ei välttämättä tarkoita hyvää. Joka tapauksessa suosittelen harkitsemaan tankoa tarkkaan, ellei ole valmis ostamaan kalliimpaa tankoa myöhemmin kasvaessaan ulos aloittelijantangostaan. Usein on helpompaa ja edullisempaa ostaa kerralla tasokas tuote.